Kärnkraft samlar sin kärntrupp

Oskarshamnsverket. Foto: OKG

Kärnkraft samlar sin kärntrupp

Kärnkraftsbranschen ser framåt. I Västerås samlades nyligen representanter för att prata framtid. Ett viktigt mål är tillströmning av yngre personal.

Annons

– Det ser ljust ut för den svenska kärnkraften. Dels för att den tillfredsställer behovet av billig, säker och grön energi. Dels för att den är unik i sitt sammanhang då alla aktörer har gått samman för att stödja återväxt av medarbetare, säger Milo Alani, offertansvarig på Westinghouse och ordförande i svenska Young Generation.

Young Generation är ett branschnätverk som ska ge medarbetare till och med 35 år en möjlighet att skapa egna kontakter inom kärnkraftsbranschen. En gång om året bjuder nätverket, tillsammans med Westinghouse Electric Sweden, in några av de 100 mest lovande inom branschen till en seminariedag.

Under årets träff, som nyligen ägde rum i Västerås, närvarade flera ledare inom branschen, bland andra Vattenfalls landchef för Sverige, Torbjörn Wahlborg.

– Ett tema för i år var kärnkraftens framtid, säger Milo Alani.

För Sveriges del tillåter lagen, sedan den 1 juli 2011, att nya kärnkraftverk byggs. Efter det har regeringen slagit fast att kärnkraften kommer att vara en viktig del av svensk elproduktion under överskådlig tid.

I en debattartikel i DN för några år sedan, skrev bland andra utbildningsminister Jan Björklund (FP) att ”1 000 nya kärnkraftsingenjörer behövs”. Utspelet skapade uppståndelse. Till exempel ansåg dåvarande Centerledaren Maud Olofsson att politiker inte ska bestämma vilka utbildningar som ska finnas.

Idag säger också Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges Ingenjörer, att det, precis som i samhället i övrigt, råder delade meningar om kärnkraftens vara bland fackförbundets medlemmar. 

– Antingen är man för eller emot. Om det sedan är mindre attraktivt att jobba inom kärnkraftsindustrin, jämfört med andra energibranscher, är svårt att säga, säger Olle Dahlberg.

Enligt Milo Alani på Young Generation jobbar det i dag cirka 6 000 ingenjörer inom kärnkraftsbranschen. Han säger att kärnkraftsindustrin har nytta av många kompetenser.

– Allt ifrån fysiker, matematiker till el-, kemi- och maskiningenjörer är välkomna, säger Milo Alani.

De senaste åren har annars varit tuffa för kärnkraftsförespråkare. I mars 2011 inträffade den omtalade olyckan i japanska Fukushima då kärnkraftverket Fukushima Daiichi slogs ut. Strax därefter beslutade sig Tyskland för att all kärnkraft ska vara avskaffad 2022.

Dessutom har EU för ett par år sedan beräknat att var tredje reaktor inom regionen kommer att vara nedlagd till 2025. Statistik från IAEA visar att det just nu byggs långt färre nya reaktorer inom samma region. Jan Blomgren, föreståndare för Svenskt kärntekniskt centrum, tror dock inte att detta kommer att påverka behovet av kärntekniker.

– De som går i skolan nu har säkert jobb fram till pensionen då allt pekar på att våra reaktorer kommer att vara i drift många år framöver. Jag tror faktiskt att totalvolymen av personal kommer att öka, både i Sverige och EU. Men om 10–20 år kommer nog fler människor att jobba med till exempel avveckling, säger han.

Kommer vi att se en tysk invasion av arbetslösa kärnkraftsingenjörer framöver?

– Nej. Det är en myt att folk är mobila på arbetsmarknaden. Att ha jobbat i ett kärnkraftverk är dessutom attraktivt. De ingenjörer som eventuellt blir över kommer inte att ha några problem att hitta nya jobb i Tyskland, säger Jan Blomgren.

Fakta Young Generation

Startades 1994 för att säkerställa kompetensöverföring. Initiativtagare var ABB Atoms dåvarande vd Jan Runemark.

De som är under 35 år och jobbar inom kärnkraftsbranschen kan delta i nätverkets aktiviteter.

Bjuder varje år in till ett seminarium på Westinghouse i Västerås.

I juni 2013 anordnas konferensen European Nuclear Young Generation Forum (ENYGF) i Stockholm. Upp till 400 unga kärnkraftsmedarbetare från hela världen samlas då för att prata om bland annat framtida utmaningar.

Fakta Kärnkraft i Sverige

Sverige har i dag tio kärnreaktorer – fyra i Ringhals, tre i Oskarshamn och tre i Forsmark. Den sammanlagda effekten är 9 500 MW.

Kärnkraften svarar för knappt hälften av den svenska elproduktionen.

Riksdagen beslutade i juni 2010 att nya kärnreaktorer får byggas. Lagen trädde i kraft den 1 juli 2011. Samtidigt infördes en ny bestämmelse i miljöbalken som säger att en ny reaktor bara får byggas där de nuvarande reaktorerna finns. En ny reaktor får dessutom bara byggas om den ersätter någon av dagens reaktorer.

I juli 2012 lämnade Vattenfall in en ansökan om att få ersätta en till två av de befintliga reaktorerna med nya.

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

2 kommentarer Sortera: Äldsta överst

5
5
2
Nu visas kommentar 1-5

Jobb 181 st

Marina Rantanen

Ingen vill ju vara ingenjör, eller?

Karriärbloggen om att inspirera framtidens ingenjörer.

Läs mer
Teach for sweden, tekniklärare

Är du framtidens tekniklärare?

Teach for Sweden: Det behövs fler.

Öppna för kärlek på jobbet

Öppna för kärlek på jobbet

Men få vet vilka regler som gäller.

Så tar du kontroll över stressen

Så tar du kontroll över stressen

Positiv och negativ stress enligt stressdoktorn.

Låt de vilda idéerna flöda

Låt de vilda idéerna flöda

Tre experters knep på hur du främjar kreativitet.

Jeffrey Davis, chef för avdelningen Health and Performance på Nasa Johnson Space Center, och Elizabeth Richard, senior strateg vid Nasas underleverantör Wyle Science talade vid en Vinnovakonferens i Stockholm på tisdagen.

Nasa: Viktigt att leta internt först

Här hittar du de kreativa lösningarna, anser Nasa.

Uppkopplad

Ständigt uppkopplad är farligt för hälsan

Ständig uppkoppling tär på hälsa och privatliv. 4

Sveriges första kvinnliga ingenjör

Sveriges första kvinnliga ingenjör

Vera Sandberg var först.

Semester

Fler vill byta lön mot semester

Mer semester prioriteras högre än lön.

  1. Google
  2. ABB
  3. Ericsson
  4. Apple
  5. IKEA
  6. Scania
  7. Saabkoncernen
  8. Sweco
  9. Volvokocernen
  10. Volvo Personvagnar
Om Ingenjörsbarometern
Annons