Låt de vilda idéerna flöda

Illustration: Jonas Askergren

Tipsa en vän om en artikel

Låt de vilda idéerna flöda

Innovationer och entreprenörskap kan skapa framgångsrika företag. Samtidigt är många rädda att ta ut svängarna och riskera att misslyckas på jobbet. Men det finns knep för att skapa en kultur som främjar kreativitet och innovationer - vi ger dig experternas bästa tips.

Annons
Sarah Wills Carlsson, chefsingenjör på Delphi Electronic Controls i Sverige.

Sarah Wills Carlsson, chefsingenjör på Delphi Electronic Controls i Sverige.

Mattias Örtenvik, chef för Sustainable City på Eon Sverige

Mattias Örtenvik, chef för Sustainable City på Eon Sverige.

”Många ingenjörer vill bli entreprenörer.” Orden kommer från Skypemiljardären och superentreprenören Niklas Zennström. Men alla vill inte starta eget, utan föredrar att vara anställda och låta kreativiteten flöda innanför trygga väggar. Om de hittar en arbetsgivare som förstår att värdesätta dem.

– Ingenjörer är bra på att lösa problem. Om de dessutom har någon form av entreprenörserfarenhet kan de bli väldigt värdefulla för sin arbetsgivare. Problemet är att kreativitet och innovation tenderar att bli ganska rörigt och inte särskilt effektivt, säger Terrence Brown, professor i entreprenörskap och innovation på KTH i Stockholm.

Att tillåta misslyckanden är en del i att skapa en företagskultur som främjar innovationer, menar han. Annars vågar inte de anställda testa nya saker och kreativiteten dör.

– Det är enkelt att säga att man tillåter medarbetare att misslyckas. Men det enda folk kommer ihåg är att Sven, som misslyckades med något förra året, fick sparken. Där måste cheferna själva visa att det är okej, för folk tror inte på vad de säger utan bara på vad de gör, säger Terrence Brown.

Ett företag där innovationer och utveckling är kärnverksamhet är Delphi. De har 19 000 ingenjörer anställda i hela världen och utvecklar bland annat högteknologiska säkerhetssystem till bilindustrin – exempelvis till Volvo.

– När man jobbar för att bryta ny mark och hitta helt nya lösningar, så blir det inte alltid rätt första gången. Vi arbetar systematiskt med dokumentation och analys, så vi inte gör samma fel igen. Det driver utvecklingen framåt och är en del av innovationsprocessen, säger Sarah Wills Carlsson, chefsingenjör på Delphi Electronic Controls i Sverige.

Energikoncernen Eon arbetar också strategiskt för att ge personer som utvecklar nya idéer och affärsområden stort utrymme. Till exempel genom en medveten blandning av innovationsprojekt.

– Det är viktigt för oss att ge utrymme för idéer. Det handlar om att ha en systematiserad syn på processen – men systemen får inte ta död på de vilda idéerna. I slutänden kan det vara de som är mest värdeskapande, säger Mattias Örtenvik, chef för Sustainable City på Eon Sverige.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Fakta Så skapar du en innovationsvänlig miljö – 5 tips från experterna

 1. Visa att det är okej att misslyckas. Det måste börja från toppen, med cheferna.
 2. Våga anställa talangfulla entreprenörer. Du behöver inte vara orolig att de försvinner med de bästa idéerna. De flesta stannar. Om de ändå drar så har de tillfört värde den tid de var anställda.
 3. Låt medarbetarna få fokusera på det de tycker om och det de är bra på – då blir de kreativa och engagerade.
 4. Värdesätt olikheter och mångfald. Blanda människor med olika intressen och kompetenser för att skapa dynamiska arbetsgrupper.
 5. När du rekryterar: Leta aktivt efter personer som brinner för innovation och problemlösning. De blir värdefulla medarbetare.

Källor: Terrence Brown, Sarah Wills Carlsson, Mattias Örtenvik

Nina Jansdotter

”Grattis, du har fått sparken!”

Så vänder du uppsägningen till något positivt. 5

Skapa ett starkt globalt team

Skapa ett starkt globalt team

Lyssna och var lyhörd är nyckelorden.

Stressade människor

Här är chefens viktigaste uppdrag

Värna livet utanför jobbet är högprio. 1

Var femte deltagare i en forskningsstudie fick förhöjda halter av stresshormonet kortisol bara av att titta på en stressad människa.

Sju lyckade steg tillbaka till jobbet

Specialist: ”Det krävs successiv upptrappning.” 9

”Fusk med cv borde tas på större allvar”

”Fusk med cv borde tas på större allvar”

Men vad är arbetsgivarens skyldighet? 2

Musik blockar bort störande ljuden

Musik blockar bort störande ljuden

Ljuddesignern bygger väggar av ljud. 2

Så är nya reglerna för arbetsmiljön

Så är nya reglerna för arbetsmiljön

Trädde i kraft 31 mars.

Jobba utomlands

Ingenjörer toppar utlandslistan

Den utlandsjobbande svensken är ingenjör.

Marina Rantanen

Hur kul är det att driva en start-up?

Karriärbloggaren om att tro på människors inre drivkraft.

Läs mer
 1. Google
 2. ABB
 3. IKEA
 4. Scania
 5. Scania
 6. Apple
 7. Ericsson
 8. SAAB koncernen
 9. Volvo Cars
 10. Volvokoncernen
 11. SWECO
Om Ingenjörsbarometern
Annons