Tipsa en vän om en artikel

”Ingenjörsbristen är bara snack”

Många läsare har reagerat efter vår artikel om att svenska arbetsgivare söker ingenjörer i Portugal. "Det där med att vi har ingenjörsbrist i Sverige är bara snack", skriver en läsare. Nu söker vi era berättelser.

Annons

I artikel efter artikel har företagsrepresentanter uttalat sig om bristen på ingenjörer. Studerar man till exempel Arbetsförmedlingens prognoser styrks den bilden. Och arbetslösheten är mycket låg inom yrkesgruppen.

Men varje gång vi skriver om ingenjörsbrist får vi anonyma reaktioner från er läsare om att det inte alls är någon brist.

Så även efter artikeln om rekryteringsresan till Portugal som arrangerades av Automation Region. Tågtillverkaren Bombardier var med på resan. Här är några exempel på kommentarer:

"Tror man att man får "färdiga" ingenjörer har man nog glömt att man måste göra något själv för att attrahera folk. Man kan inte bara förvänta sig att det finns en bred flora ingenjörer som har precis den erfarenhet man anser sig behöva, har (minst) en examen och dessutom helst är max 25-30 år gammal. Ekvationen går helt enkelt inte ihop, om man inte är beredd att ta tag i det man behöver och vända på stenarna i god tid för att hitta vettiga lösningar."

Signaturen "Älska HR" har gått igenom annonserna på Bombardiers hemsida och konstaterar:

"Efter de första sju kunde man här skönja ett visst mönster, jag kollade några fler och mönstret bröts inte. Det Teresia och Bombardier söker efter är alltså inte examinerade ingenjörer, utan det är ingenjörer med arbetslivserfarenhet, ibland mycket specifik sådan.Ingenjörer med arbetserfarenhet och specifik kompetens utbildas INTE på tekniska högskolor och universitet, där utbildar man ingenjörer som inte har någon erfarenhet alls. Erfarenhet skapas sedan ute i industrin."

Signaturen Senior Teknisk Fysiker i Norsk Exil är inne på samma linje:

"Det där med att vi har ingenjörsbrist i Sverige är bara snack. Arbetsgivarna har helt enkelt bestämt sig för att köra det påståendet konsekvent och det är riskfritt. I dagens Sverige finns det inte längre några journalister som bedriver undersökande journalistik på arbetsmarknaden."

Vi vill gärna berätta om den verklighet ni ingenjörer befinner er i. Men vilka är ni som kommenterar? Och vad stöter ni på när ni söker jobb? Hör av er så vi kan berätta om era upplevelser.

Skicka ett mejl till fredrik.karlsson@ingenjorskarriar.se

Här kan du läsa artikeln och alla kommentarer.

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

129 kommentarer Sortera: Äldsta överst

5
5
129
Nu visas kommentar 1-5
Visa fler kommentarer:
Nina Jansdotter

”Grattis, du har fått sparken!”

Så vänder du uppsägningen till något positivt. 5

Skapa ett starkt globalt team

Skapa ett starkt globalt team

Lyssna och var lyhörd är nyckelorden.

Stressade människor

Här är chefens viktigaste uppdrag

Värna livet utanför jobbet är högprio. 1

Var femte deltagare i en forskningsstudie fick förhöjda halter av stresshormonet kortisol bara av att titta på en stressad människa.

Sju lyckade steg tillbaka till jobbet

Specialist: ”Det krävs successiv upptrappning.” 9

”Fusk med cv borde tas på större allvar”

”Fusk med cv borde tas på större allvar”

Men vad är arbetsgivarens skyldighet? 2

Musik blockar bort störande ljuden

Musik blockar bort störande ljuden

Ljuddesignern bygger väggar av ljud. 2

Så är nya reglerna för arbetsmiljön

Så är nya reglerna för arbetsmiljön

Trädde i kraft 31 mars.

Jobba utomlands

Ingenjörer toppar utlandslistan

Den utlandsjobbande svensken är ingenjör.

Marina Rantanen

Hur kul är det att driva en start-up?

Karriärbloggaren om att tro på människors inre drivkraft.

Läs mer
 1. Google
 2. ABB
 3. IKEA
 4. Scania
 5. Scania
 6. Apple
 7. Ericsson
 8. SAAB koncernen
 9. Volvo Cars
 10. Volvokoncernen
 11. SWECO
Om Ingenjörsbarometern
Annons